ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Γ ΄ΤΑΞΗΣ

  Η Γ΄ τάξη του σχολείου μας στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που εφαρμόζονται για πρώτη φορά, αποφάσισε να κατασκευάσει στον χώρο της τάξης χειροποίητα νηστίσιμα  κουλουράκια και απολύτως υγιεινά.

  Η όλη δραστηριότητα εκπονήθηκε κρατώντας αυστηρότατα μέτρα προστασίας ( πολύ καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την παρασκευή του γλυκίσματος, γάντια στα χέρια των παιδιών και αντισηπτικό, καθώς και πολύ σχολαστικός καθαρισμός του εκάστοτε θρανίου με εφαρμογή αντικολλητικού χαρτιού από πάνω).

    Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της συζήτησης για το «ανθρώπινο σώμα» που ήταν  και η θεματική  μας ενότητα γι αυτό το τρίμηνο και  του τρόπου που πρέπει να το φροντίζουμε και να το διατηρούμε υγιές, αποφασίσαμε τα δύο τμήματα της Γ΄ τάξης να αναφερθούμε και στην υγιεινή διατροφή που τα τελευταία 20 χρόνια έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Η σωστή διατροφή και ειδικά η «Μεσογειακή», συνιστάται  από τους επιστήμονες της υγείας, ώστε ο οργανισμός μας να αποκτήσει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα που θα τον βοηθήσει να αντισταθεί  «στις προκλήσεις» που δεχόμαστε καθημερινά από το περιβάλλον ( μικρόβια, ιώσεις, ασθένειες).

  Τα υγιεινά κουλουράκια ήταν πεντανόστιμα και οι μικροί μαθητές απόλαυσαν την παρασκευή τους, αλλά και τα γεύτηκαν μέχρι και το τελευταίο τους ψίχουλο. Για το λόγου το αληθές παραθέτουμε και φωτογραφικό υλικό, αλλά και τη συνταγή τους  για όποιον επιχειρήσει να τα δοκιμάσει. Καλή σας απόλαυση!!

 Συνταγή για νηστίσιμα κουλουράκια κρασιού

4 φλιτζάνια σπορέλαιο

3 φλιτζάνια ζάχαρη

3 φλιτζάνια κρασί Κουρτάκη

3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

3 κουταλάκια σόδα

3 κουταλάκια κανέλα

3 φλιτζάνια σουσάμι

1 κιλό και 900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το σπορέλαιο και σιγά σιγά τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σουσάμι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ρίχνοντας σταδιακά τη σόδα, την κανέλα και το μπέικιν. Αμέσως μετά προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε για τελευταίο το αλεύρι, που το ρίχνουμε σε δόσεις ανακατεύοντας πια με τα χέρια. Η ζύμη δεν θα γίνει ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και πολύ σκληρή. Ψήνουμε τα κουλουράκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.